بدون شک یکی از مهمترین اصول در کشت و برداشت محصول با کیفیت و ارگانیک استفاده از مواد اولیه کشاورزی مرغوب و با کیفیت است. در مبحث کشاورزی علاوه بر آب وهوا و نور مناسب، مواد خام کشاورزی مرغوب نقش مهمی دارد پس در خرید مواد اولیه کشاورزی دقت لازم را بخرج دهید. اولین و ضروریترین مواد اولیه کشاورزی منابع طبیعی هستند. همچنین بذر که برای رشد گیاهان استفاده میشود. از گذشته تا کنون از موجودات طبیعی مانند حشرات گرده افشان، زنبورها و کرمهای خاکی موجود در خاک که مواد پوسیده را تجزیه میکنند، در کشاورزی استفاده میشود. در ادامه به معرفی برخی از مواد اولیه کشاورزی مهم میپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
به طور کلی چون زمینهای کشاورزی در معرض مستقیم باد و باران و حتی سیل میباشند، در هنگام بارش باران با گذشت زمان عناصر مورد نیاز خاک، که برای رشد گیاهان و محصولات کشاورزی ضروری هستند، از بین میرود. به همین دلیل از گذشته تا به امروز برای رساندن مواد مغذی مورد نیاز به گیاهان از کودها استفاده میکنند. این روزها با افزایش جمعیت و تقاضا برای تولید غذای بیشتر، تولید کودهای شیمیایی نیز بیش از پیش رونق گرفته است. که معمولاً مواد اولیه کود شیمیایی منابع هیدروکربنی (معمولاً گاز طبیعی)، گوگرد، سنگ فسفات، نمکهای پتاسیم، ریزمغذیها، آب و هوا هستند.
مواد اولیه کشاورزی شامل چه منابعی است؟
1-نقش سولفات پتاسیم در مواد اولیه کشاورزی
سولفات پتاسیم با فرمول شیمیایی (K2SO4)یک ترکیب شیمیایی است،که جرم مولی آن 174.259 g/mol میباشد. شکل ظاهری این ترکیب، جامد سفید است. سولفات پتاسیم جزءعناصر پرمصرف در کشاورزی است که کاربرد مهمی را در تولید گل، میوه و افزایش مقاومت گیاه دارد. اغلب کودهای شیمیایی دارای پتاسیم در آب محلول هستند، که نحوه اضافه کردن آن در اثر بخشی کود اثر زیادی ندارد.
سولفات پتاسیم معمول ترین کود پتاسیم است که در زراعت مصرف میشود پتاسیم از تجزیه اولیه بقایای گیاهی نیز به خاک اضافه میشود، اما هوموس خاک به عنوان منبع قابل توجه پتاسیم به شمار نمیرود، زیرا پتاسیم به وسیله مواد آلی تثبیت نمیگردد.
۲-سدیم نیترات
به طور کلی سدیم نیترات مادهای بیرنگ و بدون بو میباشد. که شکل ظاهری آن کریستالی است. همچنین از نیترات سدیم برای ساخت نیترات پتاسیم، کودهای شیمیایی، برخی از مواد دارویی محدود و برای حفظ گوشت استفاده میشود. سدیم نیترات را میتواند به عنوان ماده خام برای تولید اسید نیتریک، که آن هم برای کود مهم است.
۳-نیترات منیزیم
یکی دیگر از مواد اولیه کشاورزی، نیترات منیزیم است. نیترات منیزیم، یک کود حاوی نیترات و منیزیم بوده و محلول در آب میباشد. نیترات موجود در کود باعث جذب بهتر منیزیم میشود. و بهترین منبع کودی برای رفع سریع کمبود نیتروژن و منیزیم در گیاهان است.
این کود کاملاً خشک بوده و بدون هیچگونه باقیماندهای در آب حل میشود. همچنین این کود در تمام سیستمهای آبیاری قابل مصرف بوده و بدون سولفات، کلر و سدیم میباشد. یکی از مؤثرترین ترکیبات کودی برای افزایش میزان تولید و رشد محصولات کشاورزی نیترات منیزیم است که هم به دلیل افزایش میزان اسید آمینه و پروتئینهای گیاه و منیزیم و هم به دلیل افزایش میزان و کارایی کلروفیل باعث افزایش غذاسازی و در نهایت رشد و نمو گیاه میشود.
۴-دی آمونیوم فسفات
جالب است بدانید که فسفر(P) دومین عنصر غذایی در تولید محصول در خاک های ایران می باشد. این عنصر نقش مهمی در متابولسیم گیاه داشته و یکی از عناصر غذایی ضروری برای رشد و توسعه گیاه میباشد. مونو آمونیوم فسفات ۲۰ درصد نیتروژن و ۵۰ درصد فسفر دارد.کاربرد مونو آمونیوم فسفات، استفاده در آبیاری تحت فشار است.
۵-نیتروژن
نیتروژن نیز از مهمترین عناصر در تغذیه و رشد گیاهان به حساب میآید و باعث گل دادن و تشکیل میوه میشود. همچنین کمبود نیتروژن در گیاه باعث کاهش فتوسنتز و سبزینگی گیاه میشود. و یکی از دلایل زرد شدن برگ کمبود نیتروژن در کود میباشد. که باعث توقف رویش گیاه، ریزش گلها و رشد نکردن میوهها میشود.
۶-فسفر
فسفر نیز یکی از مهمترین عناصر مورد استفاده و مورد نیاز گیاه است که باید به صورت صحیح پس از نیتروژن و پتاسیم مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از مهمترین کاربردهای فسفر افزایش رشد ریشه است که با کمبود این عنصر شاهد کاهش و توقف رشد ریشه میباشیم. همچنین کمبود این عنصر باعث تغییر رنگ برگها و ارغوانی شدن آنها میشود. نرم شدن گوشت میوه و کاهش تعداد گلها نیز از دیگر نشانههای کاهش فسفر در گیاه است.
نتیجهگیری
به طور کلی استفاده از مواد اولیه کشاورزی مرغوب و با کیفیت نقش مهمی در رشد گیاهان و محصولات کشاورزی دارد. به همین دلیل در هنگام خرید مواد اولیه کشاورزی باید دقت شود، که برای چه کاری قرار است استفاده شود. علاوه بر منابع طبیعی مانند زمین حاصل خیز، آب و هوا و نور مناسب، بذر و کود مناسب در رشد گیاهان و تولید میوههای درشت تأثیر بسزایی دارد. همچنین قیمت مواد اولیه سم و کود کشاورزی نیز به نوع ترکیبی بستگی دارد که در ساخت آن استفاده شده است. برای خرید مواد اولیه کشاورزی به این نکته مهم دقت داشته باشید که کود و سمهای کشاورزی با وجود ساده بودن از مواد اولیه متفاوتی تشکیل میشوند.