Stearic acid (اسید استئاریک)

Stearic acid (اسید استئاریک)

جهت استعلام قیمت تماس بگیرید

  • کاتالوگ محصول
  • موجود در گرید های مختلف
  • تضمین بهترین کیفیت
  • پرداخت در محل
  • امکان ارسال نمونه
  • برای اطلاع از قیمت تماس بگیرید

اسید استئاریک از جمله اسیدهای چرب غیر اشباع و غیر سمی بوده که دارای زنجیر طولانی است. اسید استئاریک که ترکیبی مومی شکل و جامد است، عمدتا بعنوان عنصری در تولید و ساخت پلاستیک، شمع، پاستیل‌ های روغنی، مکمل‌ های غذایی، مواد آرایشی و نیز جهت نرم کردن لاستیک مورد استفاده قرار می‌ گیرد. علاوه‌ بر این، اسید استئاریک برای سخت کردن صابون‌هایی که با روغن نباتی تولید می‌ شوند، کاربرد دارد.

 

نام محصول

اسید استئاریک

فرمول شیمیایی استئاریک اسید

C18H36O2

جرم مولکولی

284.484 g/mol

شکل ظاهری

جامد

نقطه ذوب

70 ⁰C

نقطه جوش

232 ⁰C

حلالیت در آب

نامحلول

حلالیت

کاملا محلول در الکل و اتر و کلروفرم

چگالی (20 درجه سانتیگراد)

0.9408 گرم بر لیتر

دمای پایداری

232 درجه سانتیگراد

 

توضیحات

اسید استئاریک چیست؟

اسید استئاریک(Stearic acid)، یک اسید چرب اشباع شده با 18 شاخه کربن است. اسید استئاریک (Stearic acid) به عنوان یک ماده ای که در ساخت شمع، پلاستیک، مکمل های غذایی، پاستیل های روغنی و مواد آرایشی، و همچنین برای نرم کردن لاستیک، بسیار نافع و سود بخش است. شایان ذکر است که ازاین ماده برای سخت کردن صابون ها و علی الخصوص صابون هایی که با روغن نباتی درست می شوند نیز مورد استفاده قرار میگیرد.

این ماده جزو دسته بندی اسید آمینه ها می باشد که دارای فرمول شیمیایی C18H36O2 است. نام آیوپاک استئاریک اسید، اکتادکانوئیک اسید می باشد که آنرا با اسامی دیگری نظیر اسید استئاروفانیک و یا ستیل استیک اسید نیز می شناسند. وزن مولکولی آن معادل 284.484 گرم بر مول می باشد. این ترکیب غیرسمی است و شکل ظاهری آن مایع سفید یا بی رنگ است. نقطه ذوب آن 70 درجه و نقطه جوش آن 232 درجه سانتی گراد است. ساختار شیمیایی اسید استئاریکشاخه ای است که یک سر آن گروه متیل و سر دیگر آن گروه کربوکسیل وجود دارد. اگر بخواهیم حلالیت اسید استئاریک را در نظر بگیریم، می بینیم که در الکل، اترو کلروفرم محلول ودر آب نامحلول می باشد.

اسید استئاریک همچنین بعنوان یک ترکیب جداکننده در تولید گچ‌ های ریخته‌ گری مورد استفاده قرار می‌ گیرد. در این فرایند، پودر اسید استئاریک را در آب حل می‌کنند و محلول به دست آمده را روی سطحی که باید از قالب ریخته‌ گری جدا شود، می‌ کشند. در اثر واکنش این ترکیب با کلسیم موجود در گچ، لایه نازکی ازاستئارات کلسیم ایجاد می‌ شود و به صورت عامل رهاشونده عمل می‌ کند.

از اسید استئاریک با غلظت‌ های پایین در صنایع غذایی نیز استفاده می‌شود. جهت تولید اسید استئاریک، روغن و چربی موجود در آن را گرم می‌ کنند و تحت فشارقرار می‌ دهند. جالب است بدانید این نوع چربی در بسیاری از چربی‌ ها و روغن‌ های گیاهی و حیوانی وجود دارد، اما عموما میزان این نوع چربی در چربی‌ هایحیوانی به مراتب بیشتر از چربی‌ های نباتی است.

 

ساختار استئاریک اسید:

اسید استئاریک (stearic acid) عمدتا از چربی و روغن ها استخراج شده و حاوی تری گلیسیرید می باشد. در ساختار این ماده، مولکول های گلیسیرین به زنجیره های هیدروکربنی طولانی متصل هستند، که این هیدروکربن ها از طریق روش های مختلفی از فرمول گیلیسیرین می توانند حذف شوند. مولکول تری گلیسیریدبه سه مولکول اسید چرب و یک مولکول گلیسیرین تفکیک می شود. یکی از اصلی ترین چربی های مورد استفاده در تولید اسید استئاریک، چربی گوشت گاو است.

این فرآیند مانع از اکسیداسیون می شود و اجازه می دهد ترکیب ها برای مدت زمان بیشتری ذخیره شوند. اسید استاریک یک روان کننده رایج در قالب تزریق و پرسکردن پودرهای سرامیکی است و به عنوان یک قالب برای لاتکس فوم استفاده می شود که در قالب های سنگ پخته می شود. گروه اسیدی استئاریک اسید در واکنشهای اکسایش و کاهش دخیل هستند و مولکول های جدید ایجاد می کنند.

هیدرولیز قلیایی یا صابون سازی چربی ها باعث تولید صابون هایی می شوند که نمک های سدیم یا پتاسیم اسیدهای چرب هستند. اسید استئاریک خالص بهسختی از طریق چنین مخلوطی با تبلور، تقطیر در خلا، یا کروماتوگرافی اسیدها یا مشتقات مناسب به دست می آید. اسید خالص تحت واکنش های شیمیاییمعمول اسیدهای کربوکسیلیک قرار می گیرد. این ماده جامد بی رنگ و مومی است که تقریباً در آب محلول نیست.

 

انواع استئاریک اسید:

اسید استئاریک گرید بهداشتی آرایشی یا کاسمتیک

اسید استئاریک رابر گرید

 

تولید استئاریک اسید:

اسید استئاریک توسط هیدرولیز تولید می شود که شامل حل کردن چربی در محلول قلیایی می باشد و معمولا دارای مقادیر جزئی اسیدهای چرب مانند اسیدهایلوری و پالمیتیک می باشد. ناخالصی ها موجود در اسید، می توانند وزن مولکولی، حلالیت، نقطه ذوب، رنگ، بویایی و دیگر خواص فیزیکی و شیمیایی محصول راتغییر دهند. همچنین توزیع زنجیره کربن، میزان خنثی سازی یا مقدار اسید آزاد موجود و خواص اسیدی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

تولید اسید استئاریک با هیدرولیز تری اتیلن گلیسیرید همراه است. این ماده از چربی و روغن در آب گرم با فشار بالا تولید می شود، که معمولا فرم تجاری آن حاصلاز ترکیب پالماتیک اسید و استئاریک اسید و مقدار کمی اولئیک اسید می باشد. در اصل این ماده در چربی و روغن گیاهان و حیوانات یافت می شود. به منظورجداسازی اسید استئاریک، چربی یا روغنی که حاوی اسید آمینه می باشد را حرارت می دهند و سپس تحت فشار خاص قرار می دهند. در نهایت موادی که در آبجوش قرار دارند را داخل دستگاه تقطیر می گذارند. دستگاه تقطیر، بخارهای حاصل از جوشاندن روغن و چربی را می گیرد و از طریق کویل های سرد باز می کند. شوک دمایی یعنی افت ناگهانی دما باعث می شود که استئاریک اسید به یک مایع تبدیل شود و بعد از این مراحل می توان آن را به یک ماده جامد واکس مانند تبدیل کرد.

 

کاربرد اسید استئاریک:

استفاده صنعتی برای تولید صابون (نمک سدیم یا پتاسیم اسید استریک، جزء صابون ها هستند)

برای تولید استات ها از جمله استات سدیم، استات منیزیم، استات سرب کلسیم، استات سرب، استات سرب آلومینیوم، استات سرب، استاتآهن و استریت پتاسیم

به عنوان حلال های رنگ محلول در روغن

عامل روانکاری مداد رنگی

عامل روشنایی استنسیل

امولسیفایر گریسیرید اسید استاریک

تولید لوله های PVC، ورق، پروفیل ها و فیلم ها

تثبیت کننده های حرارتی PVC با روانکاری خوب و ثبات عالی در برابر نور و گرما است.

در تولید لوله پلی وینیل کلرید، به منظور جلوگیری از “کک” در طول پردازش

تثبیت کننده گرمادهی موثر در طول پردازش فیلم های PVC

جلوگیری از تغییر رنگ

به عنوان عامل امولسیفایر در ضخیم شدن بسیاری از چربی های گیاهی

در آتش بازی برای پوشاندن پودرهای فلزی آلومینیوم و آهن

در ساخت و تولید شمع‌ به عنوان عامل سخت کننده

تولید لوازم آرایشی و بهداشتی(اسید استئاریک در کرم سازی)

ساخت دارو

صابون های شوینده و دترجنت ها

روان کننده ها

پلاستیسایزرهای پلاستیکی

عوامل آزاد کننده قالب

تثبیت کننده ها

سورفکتانت ها

شتاب دهنده ولکانیزه لاستیکی

عامل ضد آب

عامل پرداخت کننده

عوامل فلوتاسيون فلزی

نرم کننده ها

مواد شیمیایی آلی

غذا و آشامیدنی

محصولات مراقبت شخصی

کشاورزی

خوراک دام و طیور

در روغن کرچک برای تولید انواع نرم کننده ها در صنایع نساجی

از اسید استئاریک رابر گرید در صنایع لاستیک سازی به منظور نرم شدن بیشتر لاستیک

 

همچنین از دیگر کاربردهای این ماده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

قالب ها

با توجه به اینکه این ترکیب یک ماده شیمیایی ملایم است در صنعت نیز کاربردهایی دارد. یکی از این کاربردها در ساخت قالب است. برای این کار ابتدا استئاریکاسید پودر شده و با مخلوط می شود، سپس مخلوط بر روی سطح مورد نظر ریخته می شود. این محلول با کلسیم موجود در گچ واکنش شیمیایی داده و استئاراتکلسیم را تشکیل می دهد. این امر به قالب گیری بهتر کمک می کند.

 

رنگ و پوشش

این ترکیب به طور مستقیم در بعضی رنگ ها استفاده می شود به عنوان مثال در رنگ های سیمانی و به طور غیرمستقیم در فرمولاسیون پوشش های مختلف ماننداستئارات روی، مواد افزودنی و… وجود دارد.

 

کاربرد اسید استئاریک در لاستیک سازی و پلاستیک

به علت گرانش خوب و پایداری نوری و حرارتی که دارد معمولا در تولید PVC، پلت فرم، پروفیل و تولید فیلم استفاده می شود. برای افزایش پایداری حرارتی لوله هایPVC، در فرآیند کک، از این ترکیب استفاده می شود. همچنین این ترکیب می تواند به عنوان روان کننده و کاهنده اصطحکاک در مواد پلاستیکی استفاده شود.ازSA در لاستیک به عنوان عامل توزیع کننده، نرم کننده و روان کننده استفاده می شود.

 

کارت های بازی

وقتی استئاریک اسید با روی واکنش دهد، استئارات روی تشکیل می شود. از این ماده به عنوان پودر فنینگ برای روان کردن و صاف کردن کارت های بازی استفاده می شود.

 

باتری ها

اسید استئاریک در ساخت باتری های اسید سرب، به عنوان یک افزودنی جهت پوشش صفحات منفی استفاده می شود. این ترکیب منجر به کاهش اکسیداسیونمواد فعال دارای بار منفی و در نتیجه کاهش زمان لازم برای شارژ باتری ها در مقایسه با سایر انواع باتری ها می شود.

 

آتش بازی

این اسید چرب بلند زنجیر همچنین اغلب در آتش بازی برای پوشش دادن آلومینیوم ، آهن و سایر پودرهای فلزی استفاده می شود. این امر به جلوگیری یا به تأخیرانداختن شروع اکسیداسیون و افزایش ماندگاری ترکیبات کمک می کند. می توانید آنها را برای مدت زمان طولانی تری ذخیره کنید.

 

مضرات و عوارض مصرف

کاربردهای زیاد این ترکیب به این معنا نیست که می توان آن را به صورت خوراکی مصرف کرد و فقط برای استعمال خارجی استفاده می شود. مصرف آن منجر بهآسیب به ریه ها می شود. افرادی که دارای سیستم تنفسی حساس، آسیب پذیری زیاد نسبت به آلرژن ها، مادران باردار و شیرده و غیره هستند، اگر مجبور به کار بااسید استئاریک به شکل خام باشند، باید مراقبت های ویژه ای را انجام دهند و به آنها توصیه می شود که از قبل با پزشک مشورت کنند. این اسید به شکل خام میتواند باعث خارش، گزگز یا پوسته پوسته شدن پوست،کهیر، بثورات پوستی، تاول و قرمزی شود.

 

بازار جهانی فروش و  خرید اسید استئاریک

در بررسی بازار این محصول باید چند نکته را ذکر نمود،اسید فوق در تولید سدیم استئارات و همچنین منیزیم و کلسیم استئارات استفاده می شود،محصولات ذکرشده در فرمولاسیون محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی بسیار پر کاربرد بوده و با توجه به گسترش میزان استفاده از این محصولات وهمچنین تولید طیف وسیعی از این محصولات در سطح جهان می توان رشد مناسبی را در ارزش بازار خرید اسید استئاریک متصور بود.بررسی های انجام شده نیزصحه ای بر این ادعا هستند چرا که آمار ها نشان می دهد در طول سالهای 2019 تا 2025 بازارخرید و فروش اسید مذکور با نرخ CAGR 5% رشد داشته است.

ویدیو