در گذشته که محصولات آرایشی کمتر تولید و استفاده میشد. بانوان برای زیباتر دیده شدن و حتی پاکیزگی شخصی از برخی گیاهان که عطر و بوی طبیعی خوبی نیز داشتند استفاده میکردند. مثلاً از اسطوخودوس گیاهی که مخصوصاً به صورت روغن برای نرم کردن پوست مورد استفاده قرار میگرفت و به خاطر عطر بینظیری که دارد، از آن برای تهیه عطر و شامپو و محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده میشود.گیاهان متعددی وجود دارد، که در گذشته و امروزه به عنوان اسانس مواد اولیه آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. ما در این مقاله سعی داریم به معرفی و تأثیر گیاهان در صنایع آرایشی و بهداشتی بپردازیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آیا در لوازم آرایشی و بهداشتی از گیاهان استفاده میشود؟
گیاهان در صنایع آرایشی و بهداشتی فواید بسیاری بر پوست و موی ما دارند. امروزه با توجه به تحقیقات دانشمندان خواص گیاهان روز به روز برای ما روشنتر میشود. و این امر باعث میشود توجه ما به اهمیت استفاده از آنها بیشتر شود. از این رو شرکتها و تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی سعی بر ارگانیک کردن محصولات و به کار بردن گیاهان طبیعی به جای مواد شیمیایی خود نمایند.
از آنجا که مواد شیمیایی موجود در محصولات آرایشی و بهداشتی علاوه آن که تأثیرات مخربی بر پوست دارد، به مرور زمان باعث پیری زودرس پوست نیز میشوند. بطوریکه هر چقدر هم که محصولات شیمیایی با هم ترکب شوند و اثرات مثبتی بر پوست و موی ما داشته باشند، اما عوارض موجود در آنها، موجب توجه کمتر به این نوع محصولات میشود.
مزایای گیاهان در مراقبت از پوست چیست؟
جنبه مثبت محصولات آرایشی گیاهی این است که، آنها صرفاً از گیاهان ساخته شدهاند، و نیازهای مواد مغذی و معدنی بدن انسان را برآورده میکنند و هیچ اثر نامطلوبی ندارند. محصولات آرایشی و بهداشتی گیاهی حاوی مواد شیمیایی گیاهی به دست آمده از منابع گیاهی مختلف است که برای رفع کمبود مواد مغذی و بهبود ظاهر انسان است.
محصولات مراقبت از پوست گیاهی غنی از آنتی اکسیدان است که با مبارزه با رادیکالهای آزاد (اکسیدانها) سلولهای بدن را بازسازی و تقویت میکنند. و ویتأمینهای موجود در محصولات مراقبت از پوست گیاهی برای حفظ سلامت پوست بسیار ضروری هستند. همچنین محصولات ارگانیک و گیاهای باعث ترمیم سلولی پوست شده و میتوانند به کاهش علائم پیری کمک کنند.
انواع گیاهان مورد استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی و تأثیر و فواید آن بر پوست و مو
۱-آلوئه ورا
آلوئه ورا (Aloe barbadensis) گیاه آلوئه ورا خواص درمانی متعددی دارد و به همین دلیل در لوازم آرایشی و بهداشتی نیز هم بصورت طبیعی و هم بصورت اسانس آلوئه ورا کاربردهای متنوعی دارد. برگهای گیاه آلوئه ورا حاوی مادهای ژل مانند است که دارای بسیاری از مواد معدنی، ویتأمینها و اسیدهای آمینه است.
همچنین برگهای آن حاوی ژل چسبندهای است که در آن ۷۵ نوع ماده مغذی، ۱۸ نوع اسید آمینه، ۱۲ ویتأمین و انواع مواد معدنی نهفته است و خاصیتهایی نظیر ضد التهاب بودن، تسکین دهندگی، موطوب کنندگی و خواص محافظتکننده از پوست دارد و در انواع کرمهای صورت و بدن، محصولات مراقبت از پوست و مو و حتی دئودورانتها بعنوان اسانس آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد.
۲- گل رز
همهی ما با زیبایی و عطر خوش گل رز آشنا هستیم جالب است بدانیدکه این گل زیبا و خوش بو علاوه ظاهری جذاب؛ خواص متعددی نیز دارد، که اکثر ما از آن مطلع نیستیم. این گل زیبا که به عنوان یک گیاه زینتی در خانهها و باغها استفاده میشود. جدای از آن، در صنعت آرایشی و بهداشتی نیز کاربردهای فراوانی دارد، زیرا اسانس گل رز سرشار از ویتأمینها با خاصیتهای آبرسانی، ضدباکتریایی و ضد قارچی فوقالعاده است و آن را به یکی از بهترین گیاهان با کاربردهای آرایشی در فهرست تبدیل کرده است.
روش مصرف: گلبرگ گل رز تازه یا خشک شده (له شده)، یک قاشق چایخوری ماست و نصف قاشق چایخوری عسل را مصرف کنید. همه مواد را با هم مخلوط کرده و با نوک انگشت روی صورت خود بمالید. اجازه دهید ۱۵-۲۰ دقیقه بماند. سپس با آب سرد بشویید.
۳- یاس بنفش هندی
یاس بنفش هندی که معمولاً به نام چریش شناخته میشود، کاربردهای مختلفی در ساخت صابون، کرم و لوسیون دارد. روغن چریش حاوی لیمونوئیدها، آنتی اکسیدانها، ویتأمین E و کلسیم است که در درمان پوست چین و چروک، جای زخم، آکنه و تقویت تولید کلاژن مؤثر است و آن را به یکی از بهترین گیاهان با کاربردهای آرایشی در لیست تبدیل میکند.
روش مصرف: برگهای تازه چریش را بردارید و در یک لیتر آب بجوشانید تا رنگ آن سبز شود. بگذارید آب تا دمای اتاق خنک شود و از آن برای شستشوی صورت خود استفاده کنید، خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی آب دم کرده چریش با استفاده مکرر پوست شما را بدون آکنه و کمتر چرب میکند.
۴- گل همیشه بهار
گل همیشه بهار سرشار از کاروتنوئیدها (ترکیباتی مانند ویتأمین A) است و میتواند به جوانسازی پوست کدر و آسیب دیده کمک کند. گلها دارای خواص ضد باکتری، ضد عفونیکننده و ضد التهابی هستند که به درمان زخمها، بثورات، آکنه، لکهها و سایر مشکلات پوستی کمک میکنند. روغن استخراج شده از گل همیشه بهار و اسانس گل همیشه بهار کاربردهای مختلفی در صنایع آرایشی و بهداشتی دارد و در تهیه کرمهای ضد آفتاب، روغنهای حمام، لوسیونهای ضد پیری، نرمکنندهها و بالم لب استفاده میشود.
روش استفاده: چند گلبرگ گل همیشه بهار را بردارید و در آب شیر بشویید. گلبرگها را در ۱ قاشق چایخوری عسل، ۱ قاشق چایخوری شیر خام بریزید و همه مواد را کاملاً مخلوط کنید. روی صورت بمالید و بگذارید ۱۵ دقیقه بماند. بعد از خشک شدن بشویید تا پوستی نرم و لطیف داشته باشید.
۵- رزماری
گیاه رزماری به دلیل عطر و طعم بینظیری که دارد در بیشتر غذاها برای خوش طمع شدن استفاده میشود. همچنین رزماری خواص فراوانی در افزایش زیبایی، پوست و مو دارد. به گونهای که برگها این گیاه سرشار از کلسیم، آهن، ویتأمین A و C هستند و دارای ویژگیهای ضد قارچی، ضد میکروبی و ضد التهابی هستند که به درمان آلوپسی و سایر مشکلات مربوط به مو کمک میکند. روغن رزماری همچنین برای درمان چین و چروک پوست و همچنین برای التیام آکنه استفاده میشود. رزماری را میتوانید به عنوان ماده اصلی در بسیاری از پاککنندهها، کرمها و ماسکهای صورت پیدا کنید.
علاوه بر مصارف آرایشی بهداشتی ، اسانس رزماری بعنوان اسانس خوراکی نیز استفاده می شود.
۶- گیاه کالندولا
گیاه کالندولا به دلیل خواص زیادی که بر کاهش قرمزی پوست دارد، شهرت جهانی دارد. و کشاورزان زیادی در جهان این گیاه با ارزش را برای کشت انتخاب میکنند. زیرا پرورش این گیاه هم به مراقبت زیادی احتیاج ندارد و هم اینکه برای رشد نیاز به شرایط خاص و خاک مخصوصی ندارد و از ان به میزان زیادی در صنعت آرایشی و زیبایی و برای تهیه محصولات گیاهی استفاده میشود. بیشتری بازار فروش گیاه کالندولا در آلمان است.
۷- گیاه جوجوبا
آیا تا به حال به مواد تشکیل دهنده کرمهای صورت در محصولات آرایشی و بهداشتی توجه کردهاید؟ جوجوبا با توجه به خواصی که دارد، معمولاً به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده کرمهای صورت استفاده میشود.
جالب است بدانید که روغن استخراج شده از آن مشابه چربی خود پوست انسان است و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود میدهد و موجب آبرسانی پوست میشود و برای درمان پوستهای حساس و خشک بهترین گزینه هستند. امروزه تولید این گیاه یکی از سودآورترین گیاهان دارویی محسوب میشود. به طوریکه تولید گیاه جوجوبا بیشتر در کشورهای پرو، استرالیا و آرژانتین رو به افزایش است و دلیل آن هم تقاضای زیاد مردم این منطقه است. بزرگترین تولیدکننده روغن جوجوبا در آمریکای شمالی است که در حدود ۴۰ درصد کل جوجوبای دنیا را دربرمیگیرد و تقاضای این روغن در کشورهای آسیایی نظیر چین و هند نیز به نسبت تمام دنیا بیشتر است.
۸- گیاه بابونه
گیاه بابونه و همچنین اسانس بابونه کاربرد بسیار گستردهای در محصولات آرایشی و بهداشتی طبیعی دارد. زیرا دارای خواص ضد عفونیکننده، نرمکننده، ضد التهاب، ضد عفونیکننده، ضد درد، ضد قارچ و التیام بخش است. علاوه بر این، محصولات بابونه ضد حساسیت هستند، با جلوگیری از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد، تحریک پوست را کاهش میدهند و آن را به یکی از بهترین گیاهان با کاربردهای آرایشی در لیست تبدیل میکنند.
روش مصرف: مقدار مساوی شیر خام و آب لیمو را با گلبرگهای بابونه خشک یا تازه مخلوط کنید. خمیری درست کنید و به مدت ۵ دقیقه روی صورت بمالید. به عنوان یک پاککننده طبیعی عمل میکند. با استفاده منظم، در از بین بردن جوشهای سرسیاه و رنگدانههای صورت بسیار قوی است.
نتیجهگیری
با توجه به آنچه در این مقاله گفته شد، گیاهان علاوه بر غذا و دارو، نقشی اساسی در صنایع آرایشی و بهداشتی دارند. بسیاری از مواد اولیه توسط گیاهان و درختان غول پیکر که برای تولید محصولات بهداشتی مختلف از جمله صنایع آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین گیاهان آرایشی و بهداشتی فواید بسیاری بر پوست و موی ما دارند. امروزه با توجه به تحقیقات دانشمندان خواص گیاهان روز به روز برای ما روشنتر میشود. و این امر باعث میشود توجه ما به اهمیت استفاده از آنها بیشتر شود. از این رو شرکتها و تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی سعی بر ارگانیک کردن محصولات و به کار بردن گیاهان طبیعی به جای مواد شیمیایی خود نمایند.